Dovolená u moře…piva

Své oblíbené pivo si u nás najde každý, ať už přišel „zlámat dvacet škopků“ nebo objevit nové chutě našich rozličných speciálů. Naše nabídka je sezónně pravidelně obměňována a zahrnuje širokou škálu piv, mezi něž patří i typické české ležáky známé pod chráněným názvem Zlatá labuť a, pšeničné pivo Zvíkovský Rarášek, které svým názvem i historií navazují na tradici vaření piva na hradě Zvíkov. V nabídce jsou také, svrchně kvašená piva typu IPA, APA či STOUT, jejichž výroba má své kořeny v anglosaských zemích. Pro silnější povahy čepujeme navíc speciální tmavou 26-ti stupňovou Královskou Zlatou labuť, při jejíž konzumaci je doporučována značná střídmost. Abstinenty či řidiče jistě potěší nabídka vlastního nealkoholického piva a citrónové limonády. Pivo je u nás možno zakoupit i v plastových nebo skleněných lahvích, které mohou sloužit jako vhodný dárek nebo ve větších plastových sudech – Petainerech, případně si ho objednat v klasických nerezových sudech různých objemů, ke kterým Vám rádi zapůjčíme i pípu.

Pivo

Uvařit dobré pivo je umění, ale trvale vařit skvělé pivo, je velké mistrovství. Pivovar Zvíkov je držitelem mnoha ocenění z prestižních pivních soutěží a degustací a snaží se jít příkladem jiným, nejen začínajícím minipivovarům. Pivovar Zvíkov se, prostřednictvím Českomoravského svazu minipivovarů, velmi angažuje ve výchovné a osvětové činnosti mezi minipivovary s cílem trvale zvyšovat úroveň a kvalitu piva a přispívat ke kladnému přijímání minipivovarů mezi lidmi. I z tohoto důvodu se v Pivovaru Zvíkov každoročně v březnu koná Jarní cena českých sládků, ve které vedle degustační soutěže probíhá pravidelně i celá série přednášek a školení o nejnovějších trendech v pivovarské technologii, ale i související legislativě. Pivovar Zvíkov, spolu s Českomoravským svazem minipivovarů, je hrdým organizátorem této akce.

  • Složení legislativní popis piv (DOCX).

Výpis jarních cen sládků

Základní popis piv

Český světlý ležák

V této skupině piv nabízíme v průběhu roku piva Zlatá labuť 11% a Zlatá labuť výroční ležák 12%. Jedná se o klasický kvasnicový světlý ležák českého typu vařený z českých surovin a je chmelen pouze žateckým chmelem. Obě piva se od sebe liší technologickým postupem a mají i odlišnou chuť. Doba ležení je 60 – 80 dní.

Český světlý ležák charakterizuje vyrovnaná střední až vyšší plnost, světle zlatá až jantarová barva. Vyznačuje se jemnou, výraznou vyšší hořkostí, aroma žateckého chmele ve vůni je výrazné a může být doplněno lehce sladovými, esterovými a slabě kvasničnými tóny. V čisté chuti je výrazná, ale vyrovnaná hořkost se střední až vyšší plností a vysokým řízem. Kompaktní bílá pěna kroužkuje.
– Původní stupňovitost: 11,20 nebo 12,2 % hm.
– Obsah alkoholu: 4,9 – 5,40 % obj.
– Hořkost: 26 – 40 IBU
– Barva: 11 – 18 EBC

Speciální pivo světlé

Od podzimu do jara nabízíme Zlatá labuť 13%

Plná chuť s dobře vyrovnanou hořkostí a vyšším obsahem alkoholu, který však v celkovém vjemu nedominuje. Chmelová vůně je výrazná s kvasničnými, lehce esterovými tóny. Barva žlutá jantarová až polotmavá. Pěnivost a říz jsou vysoké. U tohoto piva používáme chmel z vlastní chmelnice. Doba ležení 90 – 120 dní.
– Původní stupňovitost: 13,20 % hm.
– Obsah alkoholu: 5,70 – 6,00 % obj.
– Hořkost: 35 – 40 IBU
– Barva: 15 – 20 EBC

Vídeňský ležák

Jako výroční druh piva vaříme tento druh piva, který v našich končinách získává na oblibě.
Jedná se o druh piva, který se datuje až do roku 1841 a jako autor se často uvádí Anton Drehrer. Je to pivo měděné až rudé barvy, nižší plnosti, než jsme zvyklí u našich ležáků a střední hořkostí. I když je tento ležák více prokvašený má naopak silnou sladovou chuť s praženým dozvukem pocházejí právě z tradiční výroby vídeňského sladu. Typický je i odstín pivní pěny. Doba ležení je 60 – 90 dní.
. Původní stupňovitost: 12,2 % hm.
– Obsah alkoholu: 5,3 % obj.
– Hořkost: 22 – 24 IBU
– Barva: 35 – 40 EBC

Speciální piva tmavá

V letních měsících nabízíme Zlatá labuť tmavá 13%, v zimních 14%

Speciální piva tmavá jsou charakterizována vyšší plností s lehce nasládlou sladovou, karamelovou až praženou chutí. Zaujme vás u našeho piva kakaovo – kávový nádech. Barva tmavohnědá, až černá. Barva pěny je světle krémová. Střední hořkost ladí s vyšší plností. Pěnivost a říz mohou být nižší. Doba ležení 90 – 120 dní.
– Původní stupňovitost: 13,2 – 14,50 % hm.
– Obsah alkoholu: 5,60 – 6,10 % obj.
– Hořkost: 25 – 28 IBU
– Barva: 120 – 150 EBC

Pšeničné pivo

Tato populární kategorie je u nás zastoupena pšeničným pivem Zvíkovský Rarášek 11% v létě a v zimě 12%. Tento druh piv je svrchně kvašený a vyrábíme ho již od roku 1994. Jsou to piva, která znáte z německy mluvících zemí nebo i z Belgie. Tam jsou označovaná jako WEIS nebo též WEIZEN. Před příchodem kvasnic spodního kvašení z Bavorska, se tato piva v českých zemích dříve běžně vyráběla jako piva pšeničná nebo též bílá. Na zvláštní objednávku vaříme i polotmavou verzi tohoto druhu. Dále je velmi populární Červený Rarášek – malinový o stejných stupňovitostech. Jedná se o pivo ochucené – malinové. Lahodnou malinovou vůni získá přidáním malinového aroma.

Pšeničné pivo se vyznačuje jemně nasládlou sladovou chutí s výrazným kvasničným a ovocným (hřebíček, banán) aroma. Hořkost je nízká a neruší chlebnatou plnost piva. Barva převážně světlá, bílo žlutá u piv s vyšší stupňovitostí a polotmavých může být až hnědá nebo oranžová. Zákal a obsah kvasinek v pivu je střední až vysoký. Pěnivost a říz vysoké.
– Původní stupňovitost: 11,00 – 12,5 % hm.
– Obsah alkoholu: 4,9 – 5,4 % obj.
– Hořkost: 12 – 18 IBU
– Barva: 6 – 40 EBC

Speciální pivo silné

Královská Zlatá labuť 26% je jedno z nejsilnějších čepovaných piv v České republice. Je rovněž baleno do naprosto ojedinělé láhve, kde každá láhev má svoje vlastní číslo a společně se skleničkami tvoří v dřevěné krabici originální dárek. Tento unikátní druh piva je vhodný jako aperitiv a hodí se pro něj přesně slogan „Portské mezi pivy“.

Velmi silná plnost a sladkost chuti s dobře vyrovnanou hořkostí a vysokým obsahem alkoholu, který je již v chuti i vůni znát stejně jako vysoké procento zbytkového extraktu. Používáme sladované suroviny vyšší barvy. Chmelová vůně je výrazná s kvasničnými a esterovými tóny. Barva jantarová, polotmavá. Pěnivost a říz nízké. Doba ležení 12 -15 měsíců.
– Původní stupňovitost: 26 % obj.
– Obsah alkoholu: 11,80 – 12,10 % obj.
– Hořkost: 35 – 40 IBU
– Barva: 60 – 80 EBC

Svrchněkvašná piva anglosaského typu

Tato kategorie zahrnuje svrchně kvašená piva anglosaského typu Ale, Stout, IPA, American style, u nás je zastoupena pivy Zvíkovský STOUT a Zvíkovský PALE ALE. Při výrobě je použito kvasinek svrchního kvašení, surovin (především britského a amerického chmele, sladovaných i nesladovaných obilovin) a technologického postupu (zkráceného rmutování, vysoké teploty kvašení a krátké dokvašování) typického pro anglosaská piva. Pěna je odlišná od piv českého typu, kompaktní, kroužkující, říz je nižší.
– Původní stupňovitost: STOUT 20,00%, PALE ALE – 15,2 % hm.
– Obsah alkoholu: 9,7% resp. 6,50 % obj.
– Hořkost: 35 resp. 60 IBU
– Barva: 150 resp. 15 EBC

Naše pivo můžete trvale pít v Praze ve Vršovicích, v restauraci Pod lipami, Slovinská 13, Čechovo náměstí, na Smíchově v restauraci U buldoka, Preslova 1, ve Zlých časech v Nuslích nebo v naší restauraci v Petrovicích